Autoritats, presidenta de la Banda Musical La Lira de Vila-real, consellers i conselleres de Caixa Rural, del Patronat de la Fundació, de la Cooperativa Agrària, treballadores i treballadors, senyores i senyors,
Un any més ens reunim al voltant de la música per a celebrar l’inici de les festes de Nadal en este entorn ja tradicional. En primer lloc vull donar les gràcies als músics, representats per la seua presidenta i el director per ser fidels a esta cita bianual que hem establert com a tradició i que ens fa sentir-nos membres d’una mateixa comunitat, la d’una ciutat que estimem i que ens identifica. La música és capaç de fer-nos sentir emocions més enllà de les que podem expressar amb paraules, per això està present des dels inicis de la humanitat en totes les celebracions, tant si són festives com si no ho són. I resulta un plaer que ens acompanye la banda del nostre poble en este concert.
Les festes de Nadal són per als creients i no creients una celebració joiosa, alegre, encara que ens faça sovint recordar aquells que formaven part de nosaltres i que ara ja no hi són. Són unes festes carregades de bones voluntats, de desitjos, i d’il·lusions projectades en el nou any i en el començament d’un nou cicle vital.
El final d’un any sol anar acompanyat de reflexions, de balanços i és el moment de la memòria i de la solidaritat. Les empreses, les marques aprofiten a través de la publicitat estes dates per a fer visibles les desgràcies i demanar-nos col·laboració, entenent que és ara quan més profit en poden traure, però la solidaritat no s’ha de concentrar en uns pocs dies l’any. I crec que puc posar com a exemple d’eixa actitud solidària contínua a Caixa Rural Vila-real, la seua Fundació i la Cooperativa Agrària. La llista de col·laboracions amb les entitats i associacions de la ciutat es faria interminable i innecessària perquè és la nostra obligació, tornar a la ciutat els beneficis (econòmics o immaterials) que s’han rebut al llarg de l’any. Des del naixement de les cooperatives (allà pel segle XIX) es va instaurar el principi de solidaritat entre els membres i també de cara a l’entorn i això és el que hem fet al llarg de la nostra història.
Ja en els inicis, el teòrics d’este model econòmic alertaven que no seria fàcil instaurar-lo perquè topava amb les directrius del model liberal i també del marxista. Però, ha passat el temps i veiem com tant l’un com l’altre fan aigües per tots els costats. El marxista perquè s’ha demostrat incapaç de resoldre les desigualtats de la població i el liberal perquè ens ha conduït a les reiterades crisis econòmiques que hem patit i patirem.
El nostre model, per tant, el del cooperativisme, és a hores d’ara el més respectuós, equilibrat i solidari dels que coneixem. De fet, estem a punt de fer cent anys seguint-lo i a pesar de les dificultats i les adversitats continuem ací amb nous projectes, noves idees que fan tot el possible per adaptar la nostra societat a l’era de les noves tecnologies, dels nous desafiaments econòmics sense oblidar les persones i les seues necessitats particulars.
És per això que vull donar-vos les gràcies a tots (socis, treballadors, directius) en la mesura de la vostra responsabilitat en el manteniment d’esta idea difícil de defensar, utòpica, si voleu, però marcadament actual i amb moltes perspectives de futur.
Ja he dit que el final d’any és temps de reflexió i de balanç, però també d’il·lusions i esperances, per això us desitge que passeu unes bones festes i us demane que continueu treballant en este model econòmic que demostra al llarg de l’any el seu compromís i solidaritat sense necessitat de fer-lo evident en uns dies assenyalats.
Bon Nadal i feliç any 2018. Moltes gràcies