Felicitació de Nadal del president 2016

 Benvolguts i benvolgudes socis, membres del patronat de la Fundació, treballadors i treballadores de Caixa, Fundació i Cooperativa, senyores i senyors;

Un any més ens retrobem en este concert de Nadal (i ja en van 37) que aprofitem per a fer un balanç de l’any i desitjar-los a tots unes bones festes que estan tan pròximes.

Se’m fa molt difícil resumir en uns pocs minuts tota l’activitat que ha desenvolupat la Fundació al llarg de l’any; però sí que m’agradaria ressaltar com ha sigut d’activa citant algunes de les més destacades.

En primer lloc, voldria fixar-me en la formació que es du a terme en les nostres instal•lacions. Som conscients que posar-se al dia o aprendre nous coneixements, siguen del nivell que siguen, és necessari en una societat canviant com la que ens ha tocat viure; un món incert pel que fa a les exigències del mercat laboral, però també imprevisible pel que fa a les nostres relacions socials, les nostres necessitats diàries presents o futures. Des de la consulta de les dades bancàries a la comunicació amb els familiars o amics que han marxat fora o la mateixa ullada a les notícies del dia, passa cada vegada més per un coneixement, encara que siga bàsic, de les noves tecnologies. Les cada vegada més habituals relacions comercials o amistoses amb persones estrangeres, exigeix que tinguem un poc de domini d’idiomes, i així tantes i tantes faenes o passatemps que demanen que aprenguem noves maneres i tècniques.

Per això hem instal•lat la seu de l’Aula Mentor ací mateix i a través d’ella i en col•laboració amb l’ajuntament podem oferir cursos de tot tipus amb tan gran acceptació que hem rebut diversos premis per la gestió de l’aula, cosa que ens confirma que este és el camí pel qual hem de seguir. El curs de Photoshop o l’exitosíssim curs d’iniciació a la informàtica que ha rebut 92 alumnes, la majoria de més de 65 anys, el curs d’agricultura ecològica que ja ha format a més de 120 persones interessades en el cultiu com a passatemps o activitat mercantil són només unes mostres del camí que ens queda per recórrer, però també ens demostra que la societat d’avui reclama una formació adaptada a les seues necessitats que troben resposta en els nostres cursos.

Els nostres professionals (professors i planificadors) han sabut adaptar els continguts i la manera de traslladar-los a uns cursos eminentment pràctics i útils si tenim en compte les valoracions dels usuaris.

Per un altre costat, Efecte Vila-real ha sabut suscitar l’interés dels empresaris i de les institucions amb les quals col•labora per oferir, per exemple, el curs de Desenvolupament turístic en una línia encaminada a la formació més específica del món empresarial.

A banda de l’ensenyament, la fundació ha obert les portes a la difusió del coneixement a través de la celebració de diversos congressos, com la Jornada científica escolar o el V Simposi d’educació per a la Sostenibilitat o el VI Congrés d’Alzhèimer, entre altres.

Amb Caixa Rural, hem acollit també la jornada sobre el futur de l’agricultura o la d’Internacionalització empresarial i la participació en la fira d’innovació tecnològica Destaca 2016.

Conferències diverses, visites culturals, com la que ens va fer gaudir de l’espectacle del Circ del Sol a València o la que ens mostrà la riquesa artística de la capital valenciana conformen un extens programa formatiu i cultural que ens ha de fer sentir orgullosos i responsables alhora per seguir oferint a la nostra comunitat propostes que els interessen.

Ja he dit al principi que se’m fa difícil resumir totes les activitats que s’han dut a terme durant l’any, però no puc oblidar-me de l’extraordinària exposició de l’artista Llorens Poy que va donar a conèixer obra particular que mai no s’havia ensenyat abans al públic general o la celebració en el casino del festival Realjazz que durant un cap de setmana va mostrar les propostes musicals d’aquest estil en un ambient que podria recordar-nos la Nova Orleans dels anys 50 del segle passat.

Tampoc no voldria oblidar la concessió de la beca “Supera els teus límits” al ciclista vila-realenc, Sebastián Mora, que no para d’aconseguir èxits en les diverses especialitats en què participa.

Com veuen, l’activitat és impossible de citar en uns pocs minuts.

Un altre dels nostres objectius és ajudar a les associacions assistencials de la ciutat i ací vull destacar la nostra participació decisiva en l’habilitació de la nova seu de Sant Vicent de Paül al carrer Furs de València o la gran quantitat d’activitats encaminades a la conscienciació ciutadana per a la solidaritat, les diverses recollides d’aliments, de joguets o el llançament del calendari solidari, el pagament de la rehabilitació dels bancs de l’església Arxiprestal, etc.

Creiem, modestament, que l’acció d’aquesta fundació és essencial per al desenvolupament d’esta ciutat en molts àmbits i, com que tota esta acció és possible gràcies a l’activitat bancària dels nostres clients, cal donar-los les gràcies, donar-vos les gràcies i reconéixer el valor afegit que suposa per a tots sentir-se els benefactors de tota esta obra.

Per tant, amb la satisfacció que representa recordar tot el camí recorregut, però amb l’aposta decidida per recórrer tot el camí que ens queda, vull aprofitar este concert per desitjar-los a tots un bon Nadal i un millor any nou carregat de prosperitat i d’esperança en el futur.

Moltes gràcies.