Fisioteràpia en la Plagiocefàlia

FISIOTERÀPIA EN LA PLAGIOCEFÀLIA escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

La plagiocefàlia es tracta d'un aplanament en un costat del crani que pot produir-se tant en un lateral del crani com en la part posterior del cap. Quan existeix una plagiocefàlia s'observen asimetries en el crani. Tot això es produeix per una pressió contínua durant un llarg període de temps, encara que també pot produir-se durant el part si s'utilitzen forces no adequades. Pel fet que el crani dels bebès és relativament emmotllable, ja que les fontaneles no s'han tancat, són propensos a patir alguna deformació progressiva fins als 6 mesos d'edat.

Si s'observa alguna asimetria en el bebè, és a dir un aplanament d'un costat del cap, el pavelló auditiu (orella) se situa per davall respecte al costat contrari i se li dificulta girar el cap en un costat més que en l'altre, pot ser que es tracte d'una plagiocefàlia posicional, occipital.

Existeixen dos tipus de Plagiocefàlia:

-Plagiocefàlia sinostòsica o craneosinostòsica: on hi ha una ossificació o tancament precoç d'una o més sutures cranials, això produeix alteracions en el creixement, podent comprometre el desenvolupament psicomotor. L'abordatge d'aquesta mena de plagiocefàlies és quirúrgic.

-Plagiocefàlia posicional o deformant: existeix una superposició o compressió d'una o més sutures del crani. Habitualment es produeix a nivell posterior o anterior. El seu abordatge en aquesta ocasió es realitza des de la fisioteràpia.

Aquest tipus de plagiocefàlies es produeixen quan:

-El bebè passa molt temps en la mateixa posició secundant sempre el mateix costat del cap.

-Sol estar més còmode recolzat en un costat pel propi posicionament del cap (torticoli congènit).

-Quan existeix una disminució de l'espai intrauterí (embarassos múltiples).

-La posició supina (boca amunt) durant el somni és excessivament prolongada (posició recomanada per a evitar la mort sobtada).

Per a evitar que es produïsquen plagiocefàlies és recomanable que durant el dia es vaja canviant la posició del xiquet per a ajudar al correcte desenvolupament del crani. És molt eficaç canviar els joguets de lloc perquè el xiquet els vaja observant i adopte diferents posicions del cos i el cap.

Des de la fisioteràpia s'ha de realitzar un bon diagnòstic en el qual s'ha d'incloure no sols el crani, s'han d'incloure altres aspectes com són la mobilitat del coll i posició del tronc.

Algunes mesures que es recomanen als pares són:

-Ficar al llit al bebè amb suport del cap en la part més arredonida intentant que es mantinga

el màxim temps possible.

-Els canvis de posició esmentats anteriorment.

-Col·locar al xiquet tots els dies almenys 30 o 60 minuts boca baix amb supervisió en tot moment per a potenciar musculatura del coll esquena i braços, s'ha de realitzar quan el xiquet estiga despert.

-Si apareix torticoli realitzar estiraments específics

Si estes mesures posturals no mostren millora en el crani del bebè, es poden afegir òrtesis cranials, més conegudes com a cascos. La seua eficàcia està demostrada en xiquets de entre 4,5 i els 12 mesos d'edat.

 Si totes aquestes mesures es realitzen correctament, els xiquets mostren una millora en 2-3 mesos. La deformitat postural no produeix cap alteració neurològica que afecte el coeficient intel·lectual del xiquet, és a dir no afecta al funcionament correcte del cervell.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.