TREBALLA LES PINCES I LA MOTRICITAT FINA escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs
Una de les preocupacions més grans dels pares quan els professors del col·legi parlen amb ells és quan els diuen que no són capaços d'acolorir bé o realitzar els traços de les lletres. Al llarg d'aquest post us aniré explicant un poc a què es deu i algunes formes o tips divertits què podeu aprofitar per a treballar amb els xicotets de la casa i fins i tot els no tan xicotets.
El primer que hem de preguntar-nos és a què es deu la dificultat que té el xiquet a l'hora de pintar, dibuixar el traç o escriure, ja que pot ser pel fet que la força de la seua mà dominant no siga suficient, pot ser que a nivell motor encara no estiga desenvolupada la capacitat per a agafar el llapis/ bolígraf/ color/ pinzell. Hem de tindre en compte l'edat del xiquet i la seua etapa de desenvolupament.
Perquè vos feu una idea, la primera pinça (la forma en la qual agafem objectes amb la mà) que utilitzem és en puny o agarre cilíndric. Aquesta forma s'utilitza des d'1 any a 1 any i mig (com mostre en la imatge).
La següent pinça que utilitzem la denominem agarre digital pronat des d'1 any i mig/2 anys fins als 3 anys.
A continuació utilitzem la pinça quadrúpeda, que va des dels 3 anys/3 anys i mig fins als 4 anys. En aquesta pinça es donen suport als quatre dits més el polze fent com una pinça en “forma d'ànec”.
Finalment utilitzem la pinça trípode, que es desenvolupa des dels 4 anys fins als 7 anys i després és utilitzada durant tota la vida, és la pinça la més eficient.
Una vegada coneguem en quina etapa es troba el xiquet hem d'anar veient com evoluciona. Per a afavorir aquesta evolució, no sols de l'agarre sinó també dels traços, vos propose unes activitats fàcils per a fer a casa.
Activitat 1:
En una caixa àmplia on sapiem que no s'eixirà res per davall, podem posar farina, sal, sucre o arena terapèutica/màgica, en cas de tindre. No fa falta molta quantitat, amb la condició que la puguen escampar i imitar el que els proposes és suficient. Una vegada posada, en un paper dibuixem línies/traços, lletres, números o formes geomètriques que el xiquet ha d'imitar en la caixa on hàgem posat l'arena/farina.
Aquesta activitat, a part de servir-nos per a treballar els traços, també permet treballar la integració sensorial, ja que el xiquet ha de realitzar els traços amb els dits. Podem demanar-li que ho faça amb un dit o més i treballar a nivell motor les seues mans.
Algunes formes que podeu dibuixar-li per a imitar:
Activitat 2: Penjar la roba
No es tracta que els nostres xiquets pengen la roba de casa, que també poden ajudar, l'única cosa que necessitem és una corda de la qual lligarem els seus extrems (per exemple a les potes d'una cadira), pinces, folis, colors i unes tisores.
En els folis dibuixarem roba de manera senzilla, uns pantalons, una falda, una samarreta, un vestit, sabatilles, etc. Una vegada dibuixat podeu demanar que el pinten i segons l'edat del xiquet també que el retalle, si són molt xicotets retallem nosaltres. Igual que amb la roba podem, posar números, lletres, animals, aliments, o el que se us ocórrega.
Una vegada retallats tots els dibuixos (és més fàcil si els retalles en quadrats ja que són folis), és moment de demanar-li al xiquet que agafe un dels dibuixos i amb una pinça el penge en la corda. Aquesta activitat és molt útil ja que treballa molts aspectes, es tracta d'una activitat bimanual, és a dir que usem les dues mans, es practica la pinça adequada, entrena la força de les mans, la coordinació i també pot ajudar-nos a assentar conceptes i fins i tot l'ordre del vestit. Als més xicotets podem ensenyar-los a comptar o les lletres de l'abecedari per ordre, ja que si els demanem els números/lletres ordenats, després que pengen 2, 3 o 4 quadrats amb ells podem dir-los que ens els diguen per ordre.
Activitat 3: Collarets
Es tracta d'una altra activitat molt senzilla que segurament de xicotets haureu fet: collarets amb macarrons. Només es necessiten uns pocs macarrons crus i un fil. Els macarrons es poden pintar de colors amb pinzell o amb pintura de dits, per exemple. I sim-*plemente passar el fil pel forat dels macarrons. És una activitat molt senzilla però que igual que les anteriors és molt útil, en aquest cas també es tracta d'una activitat bimanual, que treballa la motricitat fina i la coordinació ocult-manual.
Us convide a realitzar aquestes senzilles activitats a casa, són activitats que els solen agradar molt als xicotets durant les sessions que realitzem en Xicaes.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta
Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.
Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.
Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.