Malalties neuromusculars

MALALTIES NEUROMUSCULARS escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

Les malalties neuromusculars són un conjunt de més de 150 patologies que afecten principalment els nervis que controlen la musculatura, les que únicament afecten la musculatura o les malalties que alteren la comunicació entre nervis i músculs.

S'ha de saber que la majoria d'aquestes malalties no tenen una cura definitiva i moltes són degeneratives, però davant això també s'ha de conéixer que els tractaments poden ajudar a millorar la simptomatologia, augmentar la mobilitat, mantindre més temps la qualitat de vida i per tant allargar el temps de vida de la persona amb una malaltia neuromuscular.

Aquestes malalties poden aparéixer en qualsevol etapa de la vida encara que es calcula que el 50% apareixen en la infància.

Alguns exemples d'aquesta mena de malalties són:

- Esclerosi Lateral Amiotròfica (més coneguda com a ELA)

- Distròfia Muscular

- Miastènia greu

- Atròfia muscular espinal

Les causes d'aquesta mena de malalties són variades:

Moltes d'elles són genètiques que s'hereten i es presenten en diversos membres d'una mateixa família o a causa de mutacions genètiques.

Unes altres són degudes a malalties autoimmunes, i en altres casos no es coneix la causa de l'aparició de la malaltia.

La majoria d'aquestes malalties es desenvolupen progressivament i se solen catalogar com a malalties rares

La simptomatologia d'aquestes malalties és diversa però entre les més comunes trobem:

- Feblesa muscular

- Atròfia muscular

- Espasmes

- Contraccions musculars involuntàries

- Dolor de la musculatura

Davant la sospita de tindre una malaltia neuromuscular s'ha d'acudir al metge que realitzarà proves com a electromiografies o biòpsies musculars, en moltes ocasions es diagnostiquen transcorreguts diversos anys d'aparéixer els primers símptomes, però aqueix temps és fonamental.

Finalment cal esmentar que el dia 15 de novembre és el Dia de les Malalties Neuromusculars en el qual sota el hastag #delamano15N es pot trobar més informació i maneres de col·laborar.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.