Mals hàbits orals

MALS HÀBITS ORALS escrit per Claudia Sánchez Redondo, logopeda de XiCaEs

L'hàbit és una acció repetida que es realitza de manera automàtica, és a dir, són patrons apresos de contracció muscular. Aquests hàbits poden aparèixer dins de la cavitat oral i es coneixen com a mals hàbits orals (MHO) els quals tindran un impacte important en el correcte desenvolupament del sistema estomatognàtic.

Els mals hàbits més freqüents són els següents:

- Succió digital o del xupló: L'ús del xupló ha d'eliminar-se entre els 18 i 24 mesos d'edat

- Interposició labial o lingual: El llavi o la llengua se situa entre les peces dentàries estant en posició de repòs i durant la deglució. La correcta posició de la llengua, tant en repòs com durant la deglució, és sobre el paladar, concretament en les ‘rugas palatinas’.

- Respiració oral: Quan les vies aèries superiors no estan buidades, els xiquets passen a ser respiradors orals (respirar per la boca). Això afavoreix un patró facial conegut com dolicofacial que suposa diverses conseqüències per al desenvolupament de la musculatura orofacial. La respiració oral també pot ser una conseqüència de l'ús prolongat del xupló, ja que afavoreix una posició baixa de la llengua.

Quines conseqüències tenen els mals hàbits orals?

- Mossegada oberta: augment de la distància horitzontal entre els incisius superiors i inferiors

- Malformacions dentals

- Deglució disfuncional: a causa d'un posicionament incorrecte de la llengua a l'hora de deglutir

- Dificultats en la pronunciació de fonemes

- Desequilibri en el sistema estomatognàtic: apareix hipotonia de la musculatura orofacial

- Llavi curt i hipotònic

- Desenvolupament del paladar en forma ogival, és a dir, alt i estret

- Canvis posturals: per a augmentar l'espai de pas d'aire s'avança el crani, afavorint un canvi en la relació entre aquest i la columna cervical, la qual cosa suposa un canvi en la posició del hioide.

- Absència de segellament labial

Quin és el tractament per als mals hàbits orals?

El primer que cal fer és conèixer quins són els mals hàbits orals per a poder identificar-los el més prompte possible perquè l'impacte siga menor.

Una vegada identificat, serà el logopeda juntament amb l'ajuda d'altres professionals (odontòlegs, otorrinolaringòlegs i fisioterapeutes principalment) els encarregats de dur a terme un tractament multidisciplinari per a poder abastar totes les disfuncions causes i conseqüències dels mals hàbits orals.

Claudia Sánchez Redondo- Logopeda

Grau en Logopèdia en la Universitat de València. Especialitzada en logopèdia clínica en mal neurològic i en teràpia miofuncional.

Trajectòria professional: logopeda en una clínica amb xiquets/es amb dificultats d'aprenentatge.

Actualment treballa en Xicaes, tractant amb els xiquets/es que tenen alterada la comprensió i/o producció del llenguatge, la parla, la veu, trastorns orofacials mitjançant teràpia miofuncional i alteracions en la deglució.