La por positiva

POR POSITIVA/PROTECTORA VS POR NEGATIVA/TÒXICA escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs

Dit així ens dóna a entendre que existeixen dues classes de por, però la realitat és una altra. Por només hi ha una, depèn de com ho gestiones es converteix en una variable (+) o en una altra (-). La por positiva es definiria com aquella que fa saltar les nostres alarmes de seguretat, la que ens alerta dels perills, la que conté “l’esperit de supervivència”, que pot fins i tot ajudar-nos a mantindre'ns vius…

En els moments actuals, aquesta gestió de la por seria l'adequada o “recomanable”, acceptar la por com una emoció natural, ja que és completament normal sentir por de contagiar-te i contagiar, sobretot als teus sers estimats. Aquesta por positiva ens portaria a usar materials de protecció per a no transmetre i que ens transmeten, a acatar normes (que ens poden agradar més o menys), pel mer fet del nostre instint de supervivència.

Per contra la por negativa o tòxica, seria aquella que ens paralitza, la que crea ansietat que deriva en malestar físic i fins i tot malaltia, impedint-nos realitzar coses que poden resultar beneficioses per a la nostra “salut mental” desencadenant en una pèrdua de control.

Traslladat també als moments que estem travessant actualment, aquesta por ens confinaria encara més del que estem, convertint-se en una espècie de “Síndrome de la cabanya”, sentint la necessitat de només romandre a casa privant-nos de realitzar accions, com per exemple, xicotets passejos a l'aire lliure que ens poden donar sensació de llibertat (sempre respectant les normes i utilitzant protecció adequada).

A la llarga, aquesta sensació pot derivar en una fòbia al contacte amb el món exterior.
Tindre por és bo sempre que la seua gestió siga “l’adequada”.
No s’ha de tindre por de tindre por…

 Pilar Rubert Saura- Coordinadora

Integradora Social

Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.

Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.