LA INCERTESA LABORAL escrit per Alicia Fonfría Moreno, psicòloga de XiCaEs
Els moments que estem vivint han trencat la planificació que teníem del nostre dia a dia. Tot canvia radicalment en molt poc de temps i això genera angoixa i ens bloqueja.
A nivell laboral, s'ha donat un gir dràstic que la gran majoria estem notant. Molts han hagut de tancar els seus negocis i, a l'espera de què succeirà amb ells, quan els podran obrir, quan començaran a remuntar, passen els dies amb impotència i frustració. Altres persones estan en situació d’E.R.T.O. i, encara que en principi no perilla el seu lloc de treball, les repercussions econòmiques que tindrà a llarg termini aquesta situació, genera molt de desassossec. Altres persones es troben teletreballant, una nova situació a la que adaptar-se, que genera ansietat i estrès. També estan els que ja estaven en situació de desocupació i veuen el seu futur amb més dificultats si cap.
Però… per què l'ocupació és tan important? és només una qüestió econòmica? Jahoda (1982) proposa l'existència de cinc factors que expliquen la importància de l'ocupació:
- L'ocupació imposa una estructura del temps
- Implica regularment experiències compartides i contactes amb la gent fora del nucli familiar
- Vincula a l'individu a metes i propòsits que depassen el propi jo
- Proporciona un estatus social i aclareix la mateixa identitat personal
- Requereix una activitat habitual i quotidiana
Així, el treball no sols és important perquè dóna estabilitat econòmica, sinó que és font de benestar i equilibri psicològic. És per això, que quan perdem la nostra ocupació o veiem que pot perillar, comporta una repercussió a nivell psicològic.
La incertesa i l'angoixa ens fan sentir vulnerables davant aquesta situació, creant una sensació d'indefensió en la qual creiem que no podem fer res per canviar-ho. Aquesta indefensió genera tristesa, ansietat i, en alguns casos, depressió, minvant la nostra capacitat d'afrontament i fent-nos més vulnerables encara. És per això que, davant aquesta situació, resulta de gran importància que siguem conscients de les coses que podem canviar i les que no. Tot allò que no puguem canviar ho deixarem apartat i ens centrarem en aquelles coses que podem fer per a millorar la situació actual. Potser la solució tarde a arribar, però les nostres accions ens acosten a ella. A continuació, us propose una sèrie de pautes per a afrontar millor la incertesa.
- Acceptar les nostres emocions. Hem de deixar de jutjar-nos pel que sentim i viure les emocions que sentim. Acceptar que els nostres sentiments són part d'un procés, i que sentir-nos malament és completament normal.
- Limitar la nostra exposició als mitjans de comunicació. Estar permanentment escoltant informacions catastrofistes sobre el futur i les implicacions econòmiques de la pandèmia no ens ajudarà a buscar solucions. Guiar la nostra atenció cap a allò que puguem canviar i mantindre'ns en el present és crucial per a adquirir control i seguretat en aquests moments.
- El nostre objectiu és l'ací i l'ara. Com es comentava en el punt anterior, és important establir quines solucions podríem aportar i quin podria ser el pla d'acció per a cadascuna d'elles. L'important és exercir un paper actiu i cal potenciar més que mai la nostra capacitat de cerca de solucions. Per exemple:
a. Millorar el nostre currículum
b. Aprofitar el confinament per a realitzar cursos que moltes plataformes disposen de manera gratuïta i incrementar els nostres coneixements
c. Crear un blog i bolcar les nostres inquietuds i curiositats
d. Establir una fulla de ruta dels llocs als quals fer arribar la nostra candidatura una vegada acabe el confinament
e. Recolzar-nos amb el nostre entorn i fer-los saber que estem en cerca d'ocupació
4. Flexibilitat. La planificació és fonamental, però aquesta ha de ser flexible. No podem tindre-ho tot controlat, així que si les coses no ixen com havíem previst, potser hem de reorientar el pla d'acció o, fins i tot, la meta. Però no hem de sentir-nos mal per això, tot el contrari. El nostre esforç i tenacitat estan per damunt del resultat que obtinguem. Saber viure amb aqueix marge d'incertesa i de no control és essencial, deixar-se portar i acceptar el que no podem canviar aporta pau i tranquil·litat. I valorar la nostra capacitat resolutiva ens aporta satisfacció.
Com he comentat a l'inici d'aquest post, els teletreballadors també estan acusant a nivell psicològic aquesta nova situació. Així, la sensació d'aïllament, dificultats per a conciliar l'atenció laboral amb l’atenció familiar, sentiment de falta de productivitat, esgotament mental i necessitat de desconnexió, són algunes de les conseqüències psicològiques del teletreball. Algunes accions que podem dur a terme per a gestionar de manera eficaç el teletreball poden ser:
- Reestructurar la nostra nova zona de treball. Prioritzar activitats, donant-los un moment del dia i una duració determinada
- Si vivim en parella i amb fills, és fonamental acordar l'horari de treball amb la família, fonamental per a respectar el temps de treball i es puga rendir de manera significativa
- Establir llaços de comprensió i empatia amb els teus companys de treball
- Establir períodes de descans i desconnexió laboral i tecnològica
En aquests temps que vivim, als que heu perdut el vostre treball recentment, als empleats que no teniu seguretat en la vostra ocupació, als aturats de llarga duració, als empleats que estigueu treballant sota alts nivells de pressió i ansietat, als teletreballadors, a tots vosaltres, des de XiCaEs us manem una gran ovació.

Alicia Fonfría Moreno- Psicòloga
Llicenciada en Psicologia en el 2008. Màster en Psicologia General Sanitària i Psicopatologia, Salut i Neuropsicologia.
Trajectòria professional: Investigadora de l'UJI durant quatre anys treballant amb pacients amb dany cerebral adquirit i malalties neurodegeneratives.
En l'actualitat treballa amb pacients amb esclerosi múltiple, persones amb discapacitat intel·lectual i xiquets amb trastorns del neurodesenvolupament en el projecte Xicaes.