LA IMPORTÀNCIA DE L'EXERCICI FÍSIC AL LLARG DE LA VIDA escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs
Des de fa molt temps sentim que fer exercici “és bo per a tu”. Realment és certa l'afirmació, ja que a més ens ajuda a sentir-nos bé, sobretot quan la quantitat d'exercici és adequada ens ajuda a augmentar la nostra energia i fins i tot millora l'estat d'ànim.
En el cas dels xiquets, l'exercici físic sol fer-se jugant al parc i entorn als 7-8 anys solen practicar de manera lúdica esports d'equip com poden ser el bàsquet, el futbol, l'handbol, etc. Aquests primers jocs i entrenaments proporcionen als més xicotets un desenvolupament muscular i ossi òptim que permet la realització de jocs de carreres, jocs d'escalada senzills que al seu torn permeten el desenvolupament de la motricitat fina, percepció corporal i coordinació visomotora i per tant també l'adquisició de l'escriptura.
Quan parlem d'exercici físic en els adolescents, s'ha de realitzar de manera moderada o més vigorosa, es recomana 1 hora d'exercici al dia. Aquest exercici proporciona a la persona jove un bon desenvolupament físic però al seu torn ajuda en el desenvolupament del cervell ja que, mentre es realitza exercici, el nostre organisme segrega substàncies químiques que ajuden a sentir-se bé. És per això que es redueix el risc de patir una depressió i fins i tot es disminueixen els nivells d'ansietat.
L'esport brinda a més grups d'iguals en un ambient sa on poder desenvolupar-se. A part, si l'adolescent és guiat per adults que de forma consensuada marquen objectius reals, quan s'aconsegueix la consecució d'algun objectiu la sensació d'assoliment i orgull es fan presents.
Conforme anem complint anys la realització de l'exercici físic també ajuda a previndre malalties com l'obesitat, malalties derivades d'ella com la diabetis tipus 2 o malalties cardíaques.
L'exercici també ajuda a enfortir els ossos i la musculatura retardant efectes de l'osteoporosi per exemple. La millora o manteniment d'un bon estat físic proporciona benestar i fins i tot augmenta la productivitat del treball i la regulació del somni.
En les etapes més avançades de la vida fer exercici de manera habitual augmenta significativament la qualitat de vida, ja que la possibilitat de desplaçar-se brinda l'oportunitat de realitzar més activitats d'oci i disminueix el risc de caigudes disminuint per tant, fractures més típiques com les de maluc. Important que es realitze una gimnàstica de manteniment adequada a l'edat que incloga exercicis de força, flexibilitat i equilibri.


Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta
Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.
Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.
Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.