DIÀSTASI escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs
Què és la diàstasis abdominal?
La diàstasis abdominal és la separació dels músculs rectes de l'abdomen a conseqüència d'un mal en el teixit connectiu. Aqueix teixit manté els rectes de l'abdomen units en la denominada línia alba. És un dels problemes funcionals i estètics més habituals.
Què són els rectes abdominals?
És la musculatura que es troba en la zona abdominal situada entre l'última costella, en la zona superior del pubis. A aquesta musculatura se la coneix com ‘la tableta de xocolate’. La principal funció d'aquesta és mantindre el nostre cos alçat, permetent la flexió i la inclinació d'aquest, a més d'ajudar en el procés de la respiració.
A qui pot afectar?
Tots podem arribar a patir una diàstasis abdominal, si bé és cert que hi ha un període crucial en la vida de la dona en el qual s'augmenta la possibilitat de patir aquesta disfunció: l'embaràs.
El 66% de les embarassades té diàstasis de rectes en el tercer trimestre. Si després de donar a llum el metge t'ha diagnosticat o sospites que pots tindre diàstasis abdominal, un dels objectius principals del postpart ha de ser la recuperació del teu abdomen, el sòl pelvià i l'estabilitat del Core.
Quins factors de risc poden arribar a causar la diàstasis?
1. L'embaràs: els canvis que tenen lloc durant aquest procés, per a permetre el creixement correcte del bebé, produeixen una gran distensió de la paret abdominal. Aquests canvis venen acompanyats dels hormonals, en els quals s'augmenten les concentracions de relaxina, progesterona, elastina i estrògens, que alteren la composició del col·lagen, fent que s'afeblisca el teixit connectiu que uneix els rectes. Embarassos múltiples o embarassos de xiquets molt grans també augmenten el risc que es produïsca una diàstasis.
2. Augment excessiu de pes que augmenta la pressió en la cavitat abdominal danyant la línia alba.
3. Parts complicats on estan moltes hores espentejant pot danyar el teixit abdominal també.
4. Treball abdominal incorrecte com alçar pes excessiu.
Quins són els símptomes que s'observen en la diàstasis abdominal?
La diàstasis no és només un problema estètic en el qual s'observa un estómac flàccid i despenjat, sinó que a més, en fer un esforç poden observar-se uns xicotets embalums (aquests embalums es produeixen perquè l'abdomen no és capaç de retindre les vísceres i aquestes ixen del seu lloc, a l'exterior). A causa d'això, s'observa l'estreta relació que existeix amb els problemes que pot ocasionar amb les disfuncions del sòl pelvià: les incontinències urinàries, prolapses i dolors pelvians.
Com sé si tinc una diàstasis abdominal?
Es realitza una valoració per part d'un fisioterapeuta o es pot realitzar una ecografia funcional de la paret abdominal que confirme el diagnòstic. Si entre els rectes de l'abdomen existeix una separació de més de 2,5 cm (aproximadament dos dits) es parla d'una diàstasis abdominal.
Què he de fer i què no he de fer per a millorar?
1. Practicar gimnàstica hipopresiva.
2. Usar una faixa específica per a la diàstasis abdominal la funció de la qual és aproximar els rectes de l'abdomen perquè cicatritze la línia alba, actuant de cotilla natural produint la cicatrització del teixit danyat. L'ús d'aquestes faixes ha d'anar acompanyat d'un entrenament regular de la musculatura profunda de l'abdomen.
3. Treballar per a tonificar el múscul transvers de l'abdomen el qual és un múscul profund.
4. Donar-li al teu cos un temps per a recuperar-te completament si vols ampliar la família en poc de temps i en el moment de tornar a quedar-te embarassada realitzar un seguiment amb un professional i així evitar la reaparició de la diàstasis.
5. No realitzar abdominals tradicionals, realitzar-los pot augmentar més la separació dels rectes.
6. Evitar sobreesforços i càrregues de pes elevades.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta
Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.
Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.
Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.