DIA MUNDIAL DE LA PARÀLISI CEREBRAL escrit per Maria José Jorge de XiCaEs
La paràlisi cerebral és una discapacitat produïda per una lesió en el cervell afectant la mobilitat i postura i limitant l'activitat diària de la persona que la pateix. Parlem de pluridiscapacitat en la paràlisi cerebral perquè pot anar acompanyada de discapacitat sensorial i/o intel·lectual en major o menor mesura.
La paràlisi cerebral és la causa més freqüent de discapacitat en xiquets i xiquetes. 1 de cada 500 persones estan afectades per aquesta mena de discapacitat. El grau d'afectació en xiquets i xiquetes dependrà de la intensitat de la lesió i del moment concret en què es produeix aquesta. Trobarem persones l'afectació de les quals és pràcticament imperceptible enfront d'unes altres que necessitaran un suport continu de terceres persones per a poder realitzar les activitats bàsiques de la vida diària.
És molt important saber que la paràlisi cerebral no es pot curar. No és una malaltia però els símptomes d'aquesta discapacitat es poden tractar des de quatre àrees fonamentals: la fisioteràpia, la teràpia ocupacional, la logopèdia i la psicologia.
Si la persona rep els suports adequats que l'ajuden a millorar els seus moviments, estimule el seu desenvolupament intel·lectual, desenvolupe la seua comunicació i potencie les seues habilitats socials; podrà aconseguir importants nivells d'autonomia i portar una vida plena.
Amb l'objectiu d'aconseguir l'atenció integral de la persona amb paràlisi cerebral i tenint en compte l'especificitat d'aquesta mena de discapacitat, el treball que es planteja amb les persones amb paràlisi cerebral és un procés de construcció en el qual, tant la persona, com la família i els professionals, han de tindre una actitud activa que contribuïsca a aconseguir el màxim desenvolupament de la persona.
Des de XiCaEs volem unir-nos a la campanya de sensibilització del Moviment Aspace “168 hores” per a donar a conèixer les necessitats de les persones amb paràlisi cerebral i grans necessitats de suport . Compartim així el nostre selfie amb l'etiqueta #168horas en Instagram.
Amb aquesta campanya es vol donar a conèixer el nombre d'hores setmanals de suport humà que un 80% de les persones amb paràlisi cerebral necessita per a desenvolupar la seua vida, ni més ni menys, “168 hores”. D'aquesta manera es pretén acostar a la societat a les persones amb paràlisi cerebral, així com explicar quines necessitats tenen i com els suports que reben diàriament faciliten la participació d'aquestes persones en la societat.

Maria José Jorge Esteve- Psicòloga
Llicenciada en Psicologia a la Universitat Jaume I. Especialista en Desenvolupament Infantil i Atenció precoç.
Trajectòria professional: Àmplia experiència en suport a persones afectades de paràlisi cerebral i patologies afins.
Actualment treballa com a psicòloga en XiCaEs realitzant intervencions amb xiquets amb capacitats especials i les seues famílies.