Jocs per a millorar la confiança dels xiquets en sí mateixos

JOCS PER A MILLORAR LA CONFIANÇA DELS XIQUETS EN SI MATEIXOS escrit per Estela Ferrero Marco, Psicóloga de XiCaEs

El joc és una de les principals fonts d'aprenentatge durant la infància.

Jugant els xiquets aprenen a conéixer-se millor, desenvolupen noves habilitats i posen en pràctica competències socials com la cooperació o el treball en equip. Augmenten la seua imaginació i creativitat. Afavoreix la seua capacitat empàtica, desenvolupa les seues capacitats lingüístiques, fomenta l'autoestima i l'autocontrol i proporciona confiança en un mateix.

Com incentivar la confiança del xiquet en si mateix

Perquè un xiquet recupere la confiança en si mateix hem de permetre que jugue i explore, que jugue i s'expresse sense por ni temor a equivocar-se.

Si busquem que un xiquet torne a creure en si mateix hem de permetre que trie i organitze les seues activitats i jocs perquè d'aquesta manera desenvolupe gradualment la confiança necessària en si mateix i millore la seua autoestima en relació amb la percepció d'assoliment, individualitat i creativitat.

Per a aconseguir incentivar la confiança dels xiquets en si mateixos, hem de permetre que mitjançant el joc puga expressar els seus sentiments: les seues alegries, les seues pors, les seues angoixes o preocupacions.

Com millorar l'autoconfiança en els xiquets amb jocs

Com veiem qualsevol joc pot ser vàlid per a fomentar la confiança dels xiquets en si mateix si se'ls permet que trien lliurement, però també si l'adult l'acompanya adequadament. A continuació, es mostren tres jocs per a posar-los en pràctica a casa, però que poden ser adaptats a l'aula:

  • Joc simbòlic: És el joc per excel·lència en la infància, el joc en el qual el xiquet representa ser o fer de mamà, papà, metge, indi, bomber, etc. qualsevol tipus de joc que el xiquet imagina ser i imita situacions de la vida real. En aquest tipus de joc, els xiquets posen en pràctica tot el seu ventall d'habilitats personals, emocionals i socials que en un futur els seran de gran ajuda.
  • Dia de la floreta: Aquest tipus de joc més específic, tracta de fomentar l'autoestima i l'autoconcepte tan necessaris per a desenvolupar la confiança dels xiquets en si mateixos. Podem triar un dia de la setmana per a convertir-lo en el dia de les floretes i elogis. Aqueix dia ens fixarem en alguna cosa que ens agrada de l'altre i li ho direm. Es tracta que els pares ressalten les qualitats positives del xiquet i viceversa. Podem utilitzar frases motivadores com: “M'agrada molt com…”; “Em sembla increïble la forma que tens de…”. Podem apuntar-les en un paper i penjar-les en la nevera perquè, quan el xiquet se senta abatut o mancat de confiança, puga recórrer a elles i veure tot el que fa bé i valorem d'ell.
  • Barret de les decisions: En aquest cas, es tracta que els xiquets deixen de tindre por de prendre les seues pròpies decisions i confien en si mateixos, la qual cosa els portarà al seu torn a ser més feliços. Per a això, jugarem amb un barret, real o imaginari, que col·locarem sobre els seus caps i els animarem a prendre algun tipus de decisió. Exemples: “Cridar a un amic i convidar-lo al fet que vinga a jugar un dia a casa”, “Anar a la fleca a comprar el pa, solos o acompanyats, depenent de l'edat que tinga el xiquet”.

Amb tot això, tractem que els xiquets construïsquen i recuperen la confiança suficient en si mateixos per a desenvolupar l'autonomia i la independència necessària per a desembolicar-se amb soltesa en el món que els envolta i fer front als possibles fracassos que haurà d'afrontar al llarg de la vida.

Estela Ferrero Marco- Psicòloga i Pedagoga

Graduada en Psicologia i Pedagogia.

Trajectòria professional: des de fa 8 anys fa classes particulars a alumnes amb TDA-H, ajudant-los i proporcionant-los tècniques d'estudi.

Actualment treballa en XiCaEs realitzant intervencions de Psicologia amb els xiquets i les seues famílies.