BRUXISME escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs
En l'actualitat, acudeixen cada vegada més persones a les consultes de fisioteràpia amb bruxisme degut a l'ús de la màscara i al teletreball, és a dir a conseqüència de la pandèmia s'estan generant nous hàbits de vida.
A causa del teletreball s'estan tractant moltes més patologies cervicals, lumbars i fins i tot tendinitis derivades del treball a casa.
Quant a l'ús continuat de la màscara, s'està observant que utilitzem posicions viciades de la mandíbula per a estar més còmodes però que perjudiquen la musculatura implicada en l'Articulació Temporo-Mandibular (ATM). A més, s'ha de tindre en compte l'estrés i ansietat d'aquests últims dos anys causats per la pandèmia.
Però què és realment el bruxisme?
El bruxisme és un trastorn en el qual es grinyolen, cruixen o estrenyen les dents.
Pot ocórrer tant quan s'està despert (bruxisme diürn) com adormit (bruxisme nocturn). Les persones amb bruxisme nocturn poden patir altres alteracions del somni com roncar o apnees de la son (interrupció breu de la respiració mentre s'adorm).
Alguns signes per a detectar el bruxisme són:
- Dolor en la zona mandibular
- Maldecaps en combinació amb els dolors mandibulars
- Sensibilitat dental
- Dolor del coll o la cara
- Mandíbula travada (impossibilitat d'obrir i tancar per complet la mandíbula)
- Esmalt dental desgastat
- Xicotetes ferides en la cara interna de les galtes per mossegades
- Alteracions del somni (despertar-se pel dolor d'estar constantment estrenyent la mandíbula)
S'ha de consultar amb un metge, un dentista i/o un fisioterapeuta en el cas de notar alguns dels signes esmentats anteriorment, ja que el bruxisme pot tindre conseqüències més serioses com el desgast dental, dolor de coll, d'oïda i/o facial intensos.
Possibles tractaments:
Ús d'una fèrula de descàrrega, quan el bruxisme nocturn és el que predomina. Es tracta d'una pròtesi ajustada a la dentadura del pacient que es col·loca a l'hora de dormir. La seua funció és relaxar la tensió en la zona de la ATM evitant també el desgast de l'esmalt de les dents.
Si el bruxisme és més avançat, es realitzen rehabilitacions protètiques en les peces dentals per a aconseguir recuperar una posició adequada de l'articulació mandibular.
Els fisioterapeutes especialitzats en la ATM treballen sobre la musculatura que intervé en l'articulació realitzant massatges i tècniques específiques per a reduir les tensions musculars, a més de treballar en la zona cervical on també s'acumula gran tensió en estrényer les dents. Finalment també es realitzen sessions de reeducació postural alhora que el treball sobre la musculatura per a així evitar també els maldecaps produïts per la tensió.
Aquest treball és molt important, ja que la ATM intervé en processos com el mastegar, parlar, badallar i fins i tot el mantindre recta la columna vertebral en la zona cervical.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta
Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.
Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.
Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.