Els socis de l’entitat aproven els comptes anuals i la gestió social
Els socis de Caixa Rural Vila-real han aprovat aquesta vesprada els comptes anuals de l’entitat en l’assemblea general celebrada en el Auditori de la ciutat. En conjunt, 380 socis, entre assistents i representats, han donat el seu vistiplau a la gestió realitzada en 2021, que ha propiciat una millora del balanç del 14,2%, fins a aconseguir els 469.919 milers d’euros.
La important afluència de socis ha suposat la volta a la normalitat en la celebració de l’assemblea, després de dos anys de restriccions en l’assistència a causa de la incidència de la pandèmia. El president de l’entitat, Enric Portalés, ha destacat “la satisfacció que em produeix poder tornar a reunir la nostra massa social, aplicant totes les mesures de seguretat que ens aconsella la persistència de la pandèmia”.
Portalés ha valorat la millora registrada en les principals magnituds dels comptes anuals corresponents a l’exercici de 2021. “Enguany ha representat per a la nostra Caixa un impuls molt positiu en tots els sentits. Hem augmentat la nostra massa social, fins a aconseguir els 26.770 clients, dels quals el 44,8% són socis; ha crescut un 23,8% el nostre capital social, que arriba a 14.665 milers d’euros; s’ha reduït notablement la morositat i els actius dubtosos, que descendeixen un 36,7%; i hem crescut notablement en inversió creditícia sana (un 23%). Aquests indicadors positius ens fan encarar aquest 2022, marcat també per la incertesa del conflicte bèl·lic d’Ucraïna, amb una certa tranquil·litat”, ha manifestat sobre aquest tema.
El director general de Caixa Rural Vila-real, Manuel Cubertorer, ha significat l’avanç interanual del 30,1% dels depòsits a la vista, la qual cosa ha propiciat un creixement dels recursos minoristes de balanç del 12,6% fins a aconseguir els 426.000 milers d’euros. Els recursos fora de balanç s’han incrementat un 26,7% fins a situar-se en 54.597 milers d’euros, principalment per l’avanç dels fons d’inversió, que han augmentat un 39% respecte a l’any anterior.
L’augment del consum i l’activitat empresarial han propiciat un major dinamisme del crèdit a la clientela brut minorista, que creix un 15,9%. “L’entitat manté una cartera diversificada, i la intensa gestió de la morositat ha propiciat una millora de 5,3 punts percentuals en la taxa de morositat, mentre que la taxa de cobertura de la morositat se situa en el 81,6%, enfront del 62,8% de 2020”, ha destacat Cubertorer.
Enric Portalés també ha valorat de manera positiva la millora en el marge brut (9,8%) i en l’eficiència, que se situa en el 51,4%. “D’aquesta manera, la nostra entitat ha obtingut en 2021 un resultat de 316.000 euros, enfront dels 137.000 de l’any anterior, la qual cosa ens permetrà enfortir els nostres fons propis”, ha dit el president de l’entitat.
Compromís social
En l’assemblea general de l’entitat també s’ha fet un repàs a la memòria social de la Fundació Caixa Rural Vila-real. El seu president, Enric Portalés, ha destacat el treball realitzat en quatre grans àrees: Igualtat i integració; Formació, digitalització i suport a l’economia local; Cultura i esport; i Potenciació associativa i tradicions.
En l’àrea d’Igualtat i integració destaca el projecte XiCaEs, enfocat a xiquets i xiquetes amb capacitats especials, del qual formen part 32 famílies. Durant 2021 s’ha treballat en fisioteràpia, teràpia ocupacional, psicologia i logopèdia, a més de realitzar activitats aquàtiques i campus per Pasqua, estiu i Nadal. També s’ha creat un circuit de sensibilització sobre la discapacitat per a escolars, i s’ha posat en marxa Neurovila (dirigit a la població afectada per Dany Cerebral Adquirit) i Neurogym (taller de gimnàstica cerebral per a majors de 60 anys).
En l’apartat de Formació, Digitalització i suport a l’economia local, en 2021 s’han représ els cursos d’Iniciació a la informàtica i de l’Aula Mentor. El centre de negocis Efecte Vila-real segueix amb la seua activitat d’estímul a l’economia local, i s’ha posat en marxa la targeta ‘Fem poble’, la iniciativa ‘Parem taula a casa’ i les ajudes per a la digitalització de les entitats socials.
En 2021 la cultura ha tornat al Centre Social amb diverses exposicions. S’han représ les excursions per a conéixer el patrimoni cultural, així com el concurs de pintura ràpida, i s’ha fet costat a diverses associacions culturals. Quant a l’esport, s’ha patrocinat el Gran Premi ciclista Vila-real-Morell i la Sant Silvestre, entre altres accions.
Portalés també ha destacat la labor de Potenciació associativa i de tradicions. Les ajudes i subvencions s’han dedicat a entitats assistencials i inclusives, al mateix temps que s’han cedit sales i espais a un centenar de col·lectius. S’ha continuat fent costat a les festes locals, igual que s’ha tornat a organitzar la ‘Festa dels xiquets’, al costat d’altres accions com el calendari solidari o el concurs de pesebres.
Relleu en la presidència
Aquesta ha sigut l’última assemblea com a president i conseller d’Enric Portalés, en haver esgotat la limitació de tres mandats que va acordar el Consell Rector de l’entitat. En concloure el seu mandat, el nou consell rector decidirà en la seua primera reunió la distribució de càrrecs.
Portalés ha gestionat durant la seua presidència la crisi financera de 2008 i l’entrada en el Grup Cooperatiu Cajamar, que ha aportat fortalesa, eines i recursos a l’entitat. La prudència i la responsabilitat han caracteritzat la seua gestió. També ha impulsat la Fundació de l’entitat, des del convenciment que l’activitat social de la institució ha de tindre una repercussió directa en els col·lectius més vulnerables.