Què pot fer la fisioteràpia amb l’Escoliosi?

L'ESCOLIOSI escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

QUÈ ÉS L'ESCOLIOSI I QUINS SÓN ELS SEUS SIGNES?

L'escoliosi és una curvatura lateral de la columna vertebral i a vegades es produeixen rotacions en les vèrtebres, generalment es produeix en el procés de creixement, “l'estiró”, que ocorre abans de l'adolescència. Existeixen altres causes com la distròfia muscular.

QUINS SIGNES ENS PODEN INDICAR LA PRESÈNCIA D'ESCOLIOSI?

- Curvatura de la columna

- Muscles a diferent altura

- Malucs a diferent altura

- Trobar-nos amb escàpules alades (un omòplat més “eixit” que l'altre)

- Si l'escoliosi avança poden produir-se encorbaments i/o prominència de les costelles d'un costat.

COM SABER QUIN GRAU D'ESCOLIOSI TINC?

L'important per a diagnosticar una escoliosi és la radiografia o telemetria de la columna vertebral on el metge especialista diagnosticarà el grau en el qual es troba l'escoliosi.

Quan l'angle de la corba és menys de 20° la corba és lleu.

Quan la corba es troba entre 25° i 40° la corba és moderada.

I quan la corba és major de 50é es tracta d'un cas greu.

QUIN ÉS EL SEU TRACTAMENT?

Per a tractar l'escoliosi s'ha de tindre en compte la seua gravetat i es tendeix a evitar cirurgia i sols s'aplica quan la columna és madura i no s'ha respost a l'ús de la cotilla.

Des de la fisioteràpia podem aplicar diversos tipus de tractament:

- Reeducació Postural Global (RPG): es realitzen diferents tipus d'estiraments de tot el cos, és molt eficaç en l'escoliosi, és un tractament suau, progressiu i implica la persona per a realitzar-lo.

- Inducció miofascial: pressions sostingudes en posicions específiques que ajuden a eliminar les restriccions que poden aparéixer en la fàscia muscular.

- Mètode Klapp: postures i moviments en cuadrupedia.

- Fisioteràpia Clàssica: exercicis i estiraments per a enfortir i aportar flexibilitat a la columna vertebral i exercicis de mobilització per a mantindre el rang articular tant del tronc com muscles i per descomptat la columna.

- Fisioteràpia Respiratòria: en casos on la caixa toràcica es veu afectada ajuda a millorar la capacitat respiratòria i ajuda a tindre una major consciència corporal que permet a la persona alçar-se completament.

Finalment afirmar que la piscina es tracta d'un bon exercici ja que ajuda a disminuir els dolors d'esquena que pot produir l'escoliosi, enforteix la musculatura, millora la capacitat respiratòria i ajuda al correcte desenvolupament psicomotor.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.