DIA DE LA PAU I NO VIOLÈNCIA escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs
El 30 de gener es dedica a commemorar en els centres educatius una cultura de no violència i pau.
Quan s'educa per a la pau, s'inculca una educació en valors com són la justícia, la democràcia, la tolerància, el respecte, la solidaritat, la convivència, l’autonomia, la racionalitat, l’amor a la veritat i la cooperació. Se celebra el 30 de gener coincidint amb l'aniversari de la mort del Mahatma Gandhi (l'Índia, 1869-1948), líder pacifista que va defensar i va promoure la no violència i la resistència pacífica enfront de la injustícia.
Una bona definició de la pau seria:
La pau és un estat de benestar, tranquil·litat, estabilitat i seguretat. És oposada a la guerra i té una connotació positiva. Valorada per totes les societats i cultures, tant a nivell d'Estats i països com també en les llars, així com en les relacions personals i a l'interior de cadascun de nosaltres. Implica la pràctica de valors com la tolerància, la justícia i una obertura al diàleg.
Definició de pau per a xiquets:
Si no saps molt bé com explicar-los què és la pau, explica'ls què aporta la violència: rebuig, odi, soledat, por… així entendran que la pau és justament tot el contrari: amor, amistat, felicitat…
Per a això cal:
- Ser persones solidàries.
- No fer mal a ningú.
- Tractar bé a la gent, com ens agradaria que ens tractaren a nosaltres mateixos.
- Acceptar les diferències.
- Respectar opinions, encara que siguen diferents de les nostres.
- No burlar-se de ningú.
El valor de la pau:
Com a valor humà es refereix a la capacitat d'una persona d'aconseguir una sensació interna de tranquil·litat i acceptació que es denomina pau interior.
Com a valor social és un valor que es pretén aconseguir en tota relació d'àmbit social, s'aconsegueix buscant la resolució dels conflictes de manera pacífica i el respecte dels drets fonamentals, permetent així el desenvolupament de societats més justes.
Hi ha diferents tipus de pau, entre ells:
Pau interior: la que s'aconsegueix amb un mateix.
Pau externa: aconseguida a partir d'una societat amb necessitats satisfetes, alhora que cap dels drets humans són violats.
Pau física i mental: La pau física es presenta conjuntament amb la pau mental, ja que una ment pertorbada, un cos amb estrès i l'esperit en “desarmonia” són perjudicials els uns per als altres.
Pau religiosa: s'aconsegueix quan l'esperit s'eleva. Per a alguns aquest tipus és una cosa il·lusòria, per a uns altres un mitjà d'aconseguir la vida eterna.
Simbologia de la Pau:
Bandera blanca
Onejar una bandera blanca és un sinònim de pau que s'ha usat durant centenars d'anys. La bandera blanca té el seu origen en els conflictes bèl·lics de l'imperi romà. L'objectiu d'onejar-la és pactar una treva amb l'enemic durant temps de guerra.
El colom blanc
És un símbol també molt antic. El seu origen prové de tradicions cristianes. Si el colom se simbolitza amb la branca d'olivera, això significa que es desitja mantindre la pau que s'ha aconseguit, mentre que si només se simbolitza volant significa que es desitja aconseguir la pau.
Logo de la Pau
Aquest logo va ser realitzat i dissenyat per l'artista britànic Gerald Holtom l'any 1958. Es va usar per a una de les marxes antinuclears més grans de la història de la humanitat.
El símbol representa les potes del colom i el cercle representa la terra. No obstant això, existeixen altres significats que mai van ser aclarits.
Finalment, com hem dit en l'encapçalament, se celebra aquest dia en memòria de Mahatma Gandhi. Us deixe amb una de les seues frases més cèlebres:
No hi ha camí per a la pau, la pau és el camí
I acabe amb una altra cita cèlebre que m'agrada recordar sempre en aquest dia:
No n'hi ha prou amb parlar de pau, un ha de creure en ella i treballar per a aconseguir-la – Eleanor Roosevelt-

Pilar Rubert Saura- Coordinadora
Integradora Social
Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.
Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.