Dia Internacional de l’Epilèpsia

DIA INTERNACIONAL DE L'EPILÈPSIA escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs

Cada segon dilluns del mes de febrer se celebra Dia Internacional de l'Epilèpsia.

Existeixen altres dies per a donar a conéixer l'epilèpsia com per exemple, el dia mundial per a la conscienciació de l'Epilèpsia que se celebra el 26 de març, també conegut com el “Purple Day” (dia morat). Aquest dia s'anima a la gent a que lluïsca alguna cosa d'aquest color. A més, el 24 de maig se celebra el dia Nacional de l'Epilèpsia: ‘Pels drets de les persones amb epilèpsia’.

Aquestes iniciatives, pretenen donar visibilitat a aquesta problemàtica amb la finalitat de propiciar una millor qualitat de vida a les persones que pateixen epilèpsia, millors serveis de salut i sobretot, una major inversió en matèria d'investigació per a aconseguir desenvolupar nous tractaments que siguen més efectius i menys invasius, com ho són els fàrmacs que actualment representen el tractament fonamental en el 70% dels casos.

En el món hi ha 50 milions de persones que pateixen epilèpsia. A Espanya 400.000 pacients conviuen amb ella. Cada any es diagnostiquen 22.000 nous casos, la meitat d'ells són xiquets i adolescents menors de 15 anys.

No és una malaltia psiquiàtrica o mental, sinó que és una patologia neurològica que ocasiona un problema físic, derivat d'un funcionament anormal esporàdic d'algunes neurones. No obstant això, continua sent una malaltia desconeguda i a vegades estigmatizant, que afecta la qualitat de vida dels pacients.

QUÈ FER DAVANT UNA CRISI EPILÈPTICA CONVULSIVA?

-Actua amb calma.

-Protegeix la persona que es done colps sense subjectar-la excessivament. Posa un coixí o roba davall del cap perquè no es danye. Retira els mobles o objectes del seu voltant.

-Afluixa el coll de la camisa, bufanda o roba que porte al voltant del coll

-Posa a la persona (caiguda en el sòl) de mig costat.

-No poses res en la seua boca per a evitar que es mossegue la llengua.

-Observar la duració de la crisi epilèptica. En la gran majoria de les ocasions aquest tipus de crisis epilèptiques finalitza en dos o tres minuts

-S'ha d'esperar al costat de la persona fins que la crisi epilèptica acabe (el que quasi sempre ocorre en menys de cinc minuts). Deixar que descanse fins que es recupere i comprovar que torna a poc a poc a la situació normal.

QUAN S'HA DE CRIDAR Al METGE D'URGÈNCIES?

-Si és la primera crisi que ha tingut en la seua vida.

-Si s'ha fet ferides durant la crisi o s'ha colpejat el cap.

-Si la crisi dura més de 5 minuts.

EL QUE NO S'HA DE FER

-No s'ha de tractar d'immobilitzar a la persona per la força durant la crisi epilèptica.

-No s'ha d'introduir cap objecte en la boca amb l'afany que la llengua no vaja cap endarrere, atés que pot ser perillós si engul aquest objecte i es queda allotjat en les vies respiratòries, a més de les possibles lesions orals, en intentar introduir-lo a la força.

-No és necessària la respiració boca a boca durant la crisi convulsiva, encara que es tinga la impressió que la respiració queda bloquejada per la rigidesa, llevat que la persona no torne a començar a respirar acabada la crisi convulsiva

-L'administració de medicaments durant la crisi epilèptica, solament s'ha de donar en cas que la crisi es prolongue, o bé per indicació del metge en situacions clíniques concretes. Així mateix, una vegada finalitzada la crisi epilèptica no és útil l'administració de medicació sedant.

POLSERA DE SEGURETAT I EMERGÈNCIA

Pot ajudar portar una polsera de seguretat i emergència PulsID, en la qual s'introdueixen les dades de la persona portadora i els contactes (persones pròximes) als quals anomenar en cas de necessitat. És convenient introduir el protocol a seguir quan es dóna una crisi, en aquest cas, es podrien els passos d'actuació davant una crisi epilèptica. Si es pateix alguna crisi fora de la nostra llar, amb tan sols escanejar el codi QR de la polsera, s'obtenen les dades necessàries per a poder ajudar-te seguint el protocol i per a contactar amb les persones introduïdes com a contactes perquè sàpien què t'ocorre.

Aquestes polseres per iniciativa de l'Ajuntament de Vila-real, que va adquirir a PulsID una quantitat considerable per a repartir a través de Fundació Caixa Rural Vila-real a tots els col·lectius més vulnerables, com per exemple xiquets menors, persones amb malalties cròniques, majors de 65 anys….

Es poden aconseguir en l'horari d'atenció en el Centre Social de Fundació Caixa Rural Vila-real.

 Pilar Rubert Saura- Coordinadora

Integradora Social

Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.

Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.