Productes de recolzament de baix cost: adaptador de llapis

PRODUCTES DE RECOLZAMENT DE BAIX COST: ADAPTADOR DE LLAPIS I BOLIS escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

Hola a tots, continuant amb productes de suport, en aquesta ocasió us porte diferents tipus d'adaptadors per a llapis i bolígrafs per a diverses necessitats que puguem trobar. Aquest tipus d'adaptadors són utilitzats per a millorar l'agarre d'utensilis d'escriptura permetent així la superar les dificultats que sovint ens trobem a les sales d'intervenció.

Adaptador pinça tridigital
Aquesta adaptació és molt útil per a aquells xiquets amb problemes d'agarre als que se li dificulta l'escriptura o acolorir, ja que no saben col·locar bé els dits i fer la pressió necessària. Aquest adaptador s'ha d'utilitzar quan la persona ja ha desenvolupat i passat per les anteriors fases d'agarre que expliquem en post passats. L'adaptador serveix tant per a esquerrans com per a destres, serveix tant per a llapis com per a bolígraf. Es tracta d'un producte de suport molt econòmic, ronda 1€/1,50€.


Adaptador d'escriptura per a esquerrans:

Entre alguns problemes que ens podem trobar amb les persones esquerranes és la col·locació de la mà a l'hora d'escriure. A vegades trobem que les persones esquerranes col·loquen la mà en ganxo com en la següent fotografia:

Per a corregir aquesta postura existeixen dues formes: la primera, girar el paper cap a la dreta inclinant-lo i la segona, amb un producte de suport molt senzill però eficaç. Ho venen ja realitzat o ho podem fer a casa per la seua senzillesa.

Com ho podem realitzar:

MATERIALS

Goma de pèl que no estrenya
Gometa de pèl per a subjectar trenes o cues
Un tros de cinta no elàstica ni amb cola fina
Un objecte xicotet que puguem enganxar en un extrem (per exemple, una bola de polsera de grandària mitjana)

Agafem un extrem de la goma del pèl i l'enganxem amb la gomita de pèl xicoteta, deixant un espai per on es col·locarà el llapis o bolígraf. En l'altre extrem lliguem bé amb diversos nusos un dels extrems de la cinta i en l'altre costat la boleta de polsera o l'objecte que hages decidit. I ja estaria fabricat el producte de suport casolà.

Com utilitzar-ho:

Col·locarem la goma del pèl en la nina i l'obertura per al llapis ha d'estar alineada enmig del primer i segon dit de la mà. Amb el quart i cinquè dit agafarem la cinta amb l'objecte i finalment el llapis. Aquest ho introduïm en el forat xicotet de la goma i l'agafem amb els tres primers dits de la mà.

Amb aquest producte a més de corregir la posició de la mà es propicia la pinça tridigital correcta per a l'escriptura i es pot utilitzar amb el suport de l'adaptador de pinça tridigital. Malgrat estar dedicat a persones esquerranes, que és més comuna que realitzen aquestes postures, també es pot utilitzar amb una persona destra en cas d'observar la postura en ganxo.

Espere que us servisquen d'ajuda. Són productes còmodes, fàcils i econòmics d'aconseguir.


 

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.