GESTIÓ PSICOLÒGICA DEL COVID escrit per Alicia Fonfría Moreno, psicòloga de XiCaEs

La situació actual sanitària provocada per la pandèmia del COVID-19 ha donat lloc a una sèrie de mesures i restriccions que afecten de ple a la quotidianeïtat de les persones i, per tant, ens requerix d’un gran esforç fonamental per a adaptar-nos a aquesta situació. Per aquest motiu, us donem una serie de consells, per poder gestionar aquesta situaciò de la millor manera possible:

  1. Acceptar la realitat

No podem canviar com s’han desenvolupat els esdeveniments, però sí està a les nostres mans canviar la progressió d’aquest virus. Quedar-nos a casa i seguir les recomanacions afavorirà ixir abans d’aquesta situaciò.

  1. Actuar amb responsabilitat

És essencial saber que el nostre paper amb la progressió del virus és de vital importància. El nostre aïllament a casa impacta directament en la salut de la resta de persones i garanteix una atenció de qualitat per part del personal sanitari.

  1. Informar-nos de forma adequada

Rebem moltíssima informació tots els dies a totes hores que, junt amb la incertessa d’aquesta situació, pot originar-nos estrés, ansietat i tristesa. És per aquest motiu, que hem de reduïr la nostra exposició a tota la informació que ens arriva, i centrar la nostra atenció en informació veraç. Així com evitar difondre rumors, que sols incrementen el temor i la intranquil·litat.

  1. Planificar el nostre nou dia a dia

Les nostres rutines han canviat innevitablement, així, la millor forma d’afrontar-ho és establint un llistat de tasques que podem fer a casa, organitzant-les en dies i hores. També és un bon moment per poder fer coses que ens enriquisquen el dia a dia, com llegir un llibre, fer ús dels jocs de taula, compartir música, pel·lícules, etc.

  1. Seguir en contacte amb els nostres

Estar a casa no ha d’impedir que ens distanciem dels nostres familiars, amics, companys de treball, etc. Mantindre el contacte amb ells ens permetrà saber com es troben, com están passant aquesta situació, intentant transmetre calma en tot moment. I, si és plausible, fer una videoconferència ens farà sentir més a prop d’aquestes persones.

Aquesta situació la superarem entre tots. La nostra responsabilitat, empatia i cooperació serà la cura del virus.

Psicòloga- Alicia Fonfría Moreno

Alicia Fonfría Moreno- Psicòloga

Llicenciada en Psicologia en el 2008. Màster en Psicologia General Sanitària i Psicopatologia, Salut i Neuropsicologia.

Trajectòria professional: Investigadora de l'UJI durant quatre anys treballant amb pacients amb dany cerebral adquirit i malalties neurodegeneratives.

En l'actualitat: psicòloga amb pacients amb esclerosi múltiple, persones amb discapacitat intel·lectual i nens amb trastorns del neurodesenvolupament en Xicaes. Forma part d'aquest projecte des dels seus inicis, un recurs molt necessari per als pares i xiquets de Vila-real, segons la seva opinió.